Kategória: jatek

Gyerek csúszda kicsiknek és nagyoknak

Bevallom őszintén, hogy bár gyakran lógok be játszóterekre, hogy újraélve gyermekkorom szép napjait ismét felpattanjak mondjuk egy hintára, de van egy játszótéri elem, melyből ebben a méretben és formában végképp kinőttem, ez pedig a gyerek csúszda. Sajnos, ha megnézzük, akkor ezek a játékszerek nagyon kisméretűre lettek tervezve. Bár mi csak kalandparkokban tudjuk élvezni a csúszdázás örömét, de mióta megszületett az unokaöcsém egyre gyakrabban járok le vele a játszótérre. Sőt, mivel nagyon szeretem őt úgy döntöttem, hogy meglepem egy saját gyerek csúszdával. Már több helyen lehetőség nyílik arra, hogy saját kertbe is szerezzünk ilyen játékszereket, különböző méretben, színben, formában. Bár én továbbra sem tudom használni majd őket, de az unokaöcsém nagyon lelkes volt a téma kapcsán. Végül egy piros gyerek csúszda mellett döntött, ami hullámos is. Ami miatt szerintem megéri most saját kerti játszóteret létrehozni a gyerekeknek, az az, hogy a pandémiás időszakban nem érdemes kivinni őket a közterületi parkos játszóterekre a jelenlegi veszélyhelyzet miatt. Viszont a felesleges energiákat muszáj valamin levezetni a gyerekeknél. Azok a szülők, akik az utóbbi egy évben azzal küszködtek, hogy valamiképp lefoglalják energikus csemetéiket tudhatják, hogy mennyire jól jön egy jó kis kikapcsolódás, egy fárasztó program, melynek áldásos hatása képpen a gyermek jó korán kidől és csak másnap reggel kell újra a lefárasztásával kínlódni. Higgyétek el egy ilyen kerti játék segíteni fog ezen a problémán. Ráadásul a gyerekek szeretnek elbogarászni a kertben, így, ha veszünk neki még egy homokozót is a gyerek csúszda köré, akkor tuti biztos, hogy ott fog ragadni jópár órára nagy örömünkre.

A magyar falu program 2021 óvodák számára

A magyar falu program 2021 lényege, hogy olyan kisebb településeknek nyújtson lehetőséget a játszóterek fejlesztésére, melyeknek lakossága 5000 fő alatti. Ezeknek a településeknek lehetősége van 5 000 000 forintos fejlesztési díj elnyerésére. Az óvodák többsége kiváltképp a vidéki településeken meglehetősen régimódi, azonban ezeken a helyeken is fontos lenne a gyermekek számára, hogy a készségfejlesztő, jó minőségű termékekkel tudjanak játszani. Ezen felül pedig a magyar falu program 2021 olyan fejlesztésekre is kiterjed, mint amilyen mondjuk a babakocsi tárolók, a parkosítás, a szemetesek kihelyezése, a padok állítása. A modern óvodai játszóterek elemei a hagyományos darabokon túl a memóriajátékok és a kültéri hangszerek. De a hagyományos darabok esetében is számíthatunk minőségbeli javulásra a felújítást követően. A korábbi iskolai- óvodai eszközök elsősorban fából készültek, mely az időjárási viszontagságok és a használatból fakadóan minőségi romláson mentek keresztül. Sokszor láthattuk, hogy a hajdanában szép óvodai udvari játékok egy időn belül elkorhadtak. A magyar falu program 2021 keretein belül viszont fém és műanyag darabokra cserélhetjük az udvari berendezést, melyek jóval időtállóbbak. A Faberland EU szabványnak megfelelő fém játék forgalmazásával és beépítésével foglalkozik, többek közt a magyar falu program 2021 pályázat nyerteseinek is tudnak segíteni a korszerű játszóterek kivitelezésében: jelentsen ez egy teljes játszótéri felújítást, vagy csak kisebb körű fejlesztést, parkfelújítást.

Ismerkedésem a videojátékokkal

Gyerekkoromban sajnos még nem igazán léteztek videojátékok (a Tetrist leszámítva), felnőttként meg azzal kellett szembesülnöm, hogy képtelenség annyit keresni, hogy legyen olyan PC-m, amin a legújabb játékok is zökkenőmentesen tudnak futni. Ezért is volt nagy élmény, mikor a Konzolok Szervize üzletben megvásároltam az első Xbox konzolomat egy csúcskategóriás PC árának a töredékéért. Végre évekig tudtam úgy játszani a legújabb videojátékokkal is, hogy a gépemre semmit nem kellett költenem. Azóta már persze megérkeztek az új generációs konzolok is, így nem is kérdés, hogy érdemes újítanom egy Xbox One-ra, vagy egy PS4-re (a régi Xbox 360 konzolom már úgyis kiszolgálta az árát).